020 - 420 20 70

Discussie over transitievergoeding bij ontslag na langdurige arbeidsongeschiktheid

05 april 2017

Discussie over transitievergoeding bij ontslag na langdurige arbeidsongeschiktheid

Werknemers die na een dienstverband van twee jaar of langer de laan uit worden gestuurd hebben recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook voor werknemers van wie na twee jaar ziekte of arbeidsongeschiktheid afscheid wordt genomen. 

Werkgevers zijn verplicht het loon van langdurig zieke of arbeidsongeschikte medewerkers twee jaar door te betalen. Pas dan kan er afscheid worden genomen. De Wet Werk en Zekerheid bepaalt dat bedrijven dan ook nog een transitievergoeding moeten betalen. Dat is volgens werkgevers en verschillende politieke partijen niet eerlijk. 

Twee oplossingen

Er worden twee oplossingen genoemd die beide op weerstand stuiten:

 1. Het recht op transitievergoeding laten vervallen na langdurige arbeidsongeschiktheid. Het (op dit moment demissionaire) kabinet is het hier niet mee eens. Het is in strijd met de gelijkheidsbehandelingswetgeving én werknemers die langdurig arbeidsongeschikt zijn hebben de middelen (lees: transitievergoeding) nodig om weer aan de bak te kunnen.
 2. Werkgevers compenseren voor de transitievergoeding. Dit plan is ingediend als wetsvoorstel. Echter, deze compensatieregeling stuit op verzet van de Raad van State. De Raad stelt dat de kosten voor individuele werkgevers hierdoor dalen, maar de kosten voor werkgevers gezamenlijk stijgen. Bovendien gaat dit voorstel gepaard met hoge uitvoeringskosten. Het adviesorgaan van de overheid heeft een voorkeur voor oplossing één.

Als het wetsvoorstel (optie twee) wordt goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer, dan treedt de compensatieregeling per 1 januari 2019 in werking. De maatregel gaat in met terugwerkende kracht.

Medewerkers inhuren zonder zorgen om transitievergoedingen

Er bestaat een manier waarop je medewerkers kunt inhuren zonder zorgen om transitievergoedingen. Namelijk via payrolling van Tentoo. Met payrolling neemt Tentoo de uitbetaling van medewerkers over, inclusief alle verantwoordelijkheden en risico's. Ook de transitievergoeding wordt door Tentoo overgenomen.

Klik hier voor meer informatie over payrolling 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »