Invoer tweeschijvenstelsel bij werkkostenregeling

26 februari 2019

Invoer tweeschijvenstelsel bij werkkostenregeling

De verwachting is dat de werkkostenregeling per 2020 op de schop gaat. Door de invoer van een tweeschijvenstelsel worden de lasten op arbeid voor het midden- en kleinbedrijf verlaagd. Momenteel onderzoekt de overheid de uitvoerbaarheid van dit plan.

Werkkostenregeling

Op 1 januari 2011 is de werkkostenregeling (WKR) ingevoerd. Werkgevers kunnen onder de WKR 1,2% van het totale fiscale loon van de organisatie aan (onbelaste) vergoedingen, terbeschikkingstellingen en verstrekkingen aan werknemers besteden. Op het moment dat deze vrije ruimte wordt overgeschreden, geldt er 80% eindheffing over het bedrag boven deze grens. Met andere woorden: de organisatie betaalt 80% eindheffing als zij meer in de vrije ruimte stopt.

Daar komt met de komst van een tweeschijvenstelsel verandering in. Werkgevers kunnen per 2020 vergoedingen en verstrekkingen met een maximum van € 2.000,- extra in de vrije ruimte van de WKR onderbrengen zonder hier 80% eindheffing over te betalen.

Wijzigingen naar aanleiding van evaluatie WKR

Uit evaluatie van de WKR is gebleken dat het niet altijd duidelijk is wanneer de vrije ruimte gebruikt mag worden. Alleen vergoedingen, terbeschikkingstellingen en verstrekkingen die aangewezen zijn in de gebruikelijkheidstoets, vallen in de vrije ruimte. De gebruikelijkheidstoets beperkt de ruimte voor het onbelast opvoeren van vergoedingen en verstrekkingen. In de gebruikelijkheidstoets is bepaald dat de eindheffing van aangewezen vergoedingen, terbeschikkingstellingen en verstrekkingen niet meer dan 30% mogen afwijken van het eindheffingsloon in vergelijkbare omstandigheden. Uitkeringen die te hoog zijn of bepaalde type vergoedingen ziet de Belastingdienst in dat geval als ‘ongebruikelijk’.

Onbelast vergoeden  

Betreft het een gerichte vrijstelling, zoals een abonnement voor reizen met het openbaar vervoer, een cursus of maaltijd, of nihilwaardering, zoals werkkleding, arbovoorzieningen op de werkplek of zakelijke computerapparatuur? Dan valt de vergoeding, terbeschikkingstelling of verstrekking niet in de vrije ruimte. Sommige hulpmiddelen kan de werkgever volledig onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen.

De WKR is in 2015 uitgebreid met het noodzakelijkheidscriterium. De zaken die een werknemer nodig heeft voor zijn werk, kan de werkgever door het noodzakelijkheidscriterium volledig onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. Dit geldt enkel voor gereedschap, communicatiemiddelen en computerapparatuur.

Veranderingen per 2020     

Voor het deel van de loonsom boven € 400.000,- blijft de vrije ruimte 1,2% van de totale fiscale loonsom. De ruimte voor de eerste € 400.000,- wordt verhoogd naar 1,7% van de loonsom. Deze verhoging levert met name voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) een verruiming op.

Verder vallen de kosten voor een verklaring omtrent gedrag (VOG) niet langer in de vrije ruimte. Dit komt doordat de VOG vaak wettelijk verplicht is en niet direct bijdraagt aan een voordeel voor de werknemer.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »