Meer banen voor mensen met arbeidsbeperking

09 juli 2019

Meer banen voor mensen met arbeidsbeperking

Er komen 125.000 banen bij voor mensen met een arbeidsbeperking. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat hiervoor de banenafspraak aanpassen. Hierdoor wordt het voor werkgevers eenvoudiger en aantrekkelijker om mensen met een arbeidsbeperking in te zetten.

In 2026 moeten de extra banen zijn gerealiseerd, schrijft staatssecretaris Van Ark in een brief aan de Tweede Kamer. De banenafspraak is jaren geleden opgezet omdat mensen met een arbeidsbeperking vaak moeite hebben om een baan te vinden. Werkgevers worden via deze regeling financieel gestimuleerd om deze medewerkers aan te nemen.

Banenafspraak succesvol

De banenafspraak is vooralsnog een succes. Het heeft veel mensen werk opgeleverd dat ze anders niet hadden gehad. Het doel voor 2018 was 43.500 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking; dit werden er 52.000. Van Ark ziet echter ook belemmeringen in de regeling. Die belemmeringen brengen volgens haar op lange termijn het doel van 125.000 extra banen in gevaar. Daarom wil ze aanpassingen in de banenafspraak.

Waarom aanpassingen?

De banenafspraak is nu opgedeeld in twee sectoren: overheid en markt. Van de 52.000 gerealiseerde banen uit 2018 staat het merendeel op naam van marktpartijen, overheidswerkgevers blijven achter. Het blijkt voor samenwerkende bedrijven bovendien administratief ingewikkeld om een werkplek te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking.

Eén afspraak

Van Ark wil één banenafspraak voor heel Nederland, waarbij niet meer naar de sector wordt gekeken waarin de werkgever actief is. Dat scheelt administratieve lasten voor werkgevers. “Overheid en markt moeten meer mogelijkheden hebben om samen banen te creëren. Het doet er niet toe bij welke werkgever iemand uit de doelgroep banenafspraak werkt. Het gaat erom dát iemand werkt.”

Extra bonus

De staatssecretaris geeft onder meer een vervolg aan het project ‘Op naar 100.000 banen’, dat in de marktsector een belangrijke rol speelde in de realisatie van de banen. Het nieuwe project gaat ‘Op naar 125.000 banen’ heten en gaat werkgevers in alle sectoren stimuleren, inspireren en ondersteunen.

Werkgevers die mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben, kunnen ook straks via het LKV een tegemoetkoming in loonkosten aanvragen. Nieuw wordt dat bedrijven met een bovengemiddeld aantal mensen met een arbeidsbeperking een bonus kunnen krijgen op het uurloon van deze werknemers.

De Tweede Kamer behandelt het wetsvoorstel van Van Ark in het najaar van 2019.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »