Mens moet maximaal 8 uur per week werken

16 juli 2019

Mens moet maximaal 8 uur per week werken

40 uur per week werken? Dat is helemaal niet goed voor ons. Die conclusie trekt socioloog en onderzoeker Brendan Burchell van de universiteit van Cambridge. Idealiter werkt de mens volgens Burchell niet meer dan 8 uur per week. Hij verwacht dat een kortere werkweek voor 2040 de norm is in Europa.

Burchell baseert zich op een grootschalig onderzoek dat hij met collega’s uitvoerde. De onderzoekers volgden 2 jaar lang 71.000 mensen. In gesprek met NU.nl gaat Burchell dieper in op dit onderzoek. De resultaten verrasten hem. “Ik had verwacht dat 2 of 3 dagen werken per week ideaal zou zijn voor de mens. Dat blijkt dus zelfs al teveel.”

Werken is goed

Dat werkloos zijn slecht is voor je geestelijke gezondheid, had onderzoek eerder al aangetoond. Het hebben van een betaalde baan verbetert de mentale gesteldheid van een persoon direct: het zorgt voor structuur, sociale status, gevoel van identiteit, sociale interactie en geeft het gevoel dat je goed bezig bent. Maar hoe vaak je voor dat effect moet werken, was nooit onderzocht. Nu wel: 8 uur per week. Niet meer en niet minder.

Doen wat echt belangrijk is

"Mensen verlangen naar vrije tijd”, legt Burchell uit op NU.nl. “Onder de ondervraagden zaten mensen die minder zijn gaan werken en zich na een tijdje niet meer konden voorstellen dat ze ooit tijd hadden om 5 dagen te werken. We hebben ook mensen gesproken die een zogenaamde shock hebben meegemaakt - de dood van een kind of ouders bijvoorbeeld - en toen minder zijn gaan werken om zich te richten op wat echt belangrijk is. Vaak is dat niet je betaalde baan."

Geen utopie

Dat veel vrije tijd heel fijn is en je sociale leven bevordert, klinkt niet heel verrassend. Wekelijks 8 uur gaan werken lijkt echter een utopie, want je moet ook gewoon financieel kunnen rondkomen. Burchell geeft toe dat dit in eerste instantie waarschijnlijk vooral is weggelegd voor mensen die al genoeg geld hebben of die een partner hebben die goed verdient. Toch denkt hij dat onze economie wel deze kant opgaat, kijkend naar de arbeidsmarktontwikkelingen.

Hoger minimumloon of basisinkomen

Met name toenemende robotisering kan het klassieke arbeidsmodel ingrijpend gaan veranderen, voorspelt Burchell. “De mogelijkheden om iedereen 40 uur te laten werken voor een goed salaris gaan verdwijnen en we moeten nadenken over oplossingen. Een hoger minimumloon, het basisinkomen. Ik ben zeer optimistisch dat we dit binnen 15 tot 20 jaar gaan zien in Europa."

‘Nederland geeft goede voorbeeld’

Hoewel het onderzoek in het Verenigd Koninkrijk is uitgevoerd, gelden de resultaten volgens Burchell ook voor ons land. “Nederland doet het wat betreft minder werken beter dan het Verenigd Koninkrijk. Nederland geeft het goede voorbeeld met zo veel parttimers. Ik hoop dat dit snel navolging vindt in de rest van Europa."

Duits model

De Britse onderzoeker noemt de Verenigde Staten als voorbeeldland van hoe het niét moet. Daar werkt bijna iedereen fulltime en hebben werknemers minder vakantiedagen dan in Europa. “Zelf ben ik het meest te spreken over het Duitse model. Daar zijn ze nu bezig - bijvoorbeeld bij Volkswagen - om de werkweken te verminderen. Beetje bij beetje, steeds een paar minuten per week minder."

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »