Ruim 1,1 miljoen onbenutte arbeidskrachten

24 september 2018

Ruim 1,1 miljoen onbenutte arbeidskrachten

Hoewel de Nederlandse arbeidsmarkt steeds krapper wordt, telt ons land nog ruim 1,1 miljoen onbenutte arbeidskrachten. Dit zijn mensen die op zoek zijn naar en/of beschikbaar zijn voor (extra) werk. Dit blijkt uit cijfers van het CBS over het tweede kwartaal van 2018.

Het onbenutte arbeidspotentieel is wel behoorlijk gedaald ten opzichte van 4 jaar geleden. In 2014 ging het om 1,8 miljoen mensen, nu dus 1,1 miljoen. Deze groep bestaat voor ongeveer een derde uit mensen met een baan die meer uren willen en kunnen werken. De onderwijsachtergrond van de onbenutte arbeidskrachten is in 4 jaar tijd nauwelijks veranderd. Iets minder dan 70 procent is laag- of middelbaar opgeleid, bijna een kwart is hoogopgeleid.

Hoogopgeleiden

De hoogopgeleide, onbenutte arbeidskrachten hebben vaak een specifieke onderwijsrichting afgerond. Opleidingen binnen ‘recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening’ komen het meest voor (bijna 3 op de 10), gevolgd door ‘gezondheidszorg en welzijn’ en ‘journalistiek, gedrag en maatschappij’.

Laag- en middelbaar opgeleiden

Van de laag- en middelbaar opgeleiden zonder werk heeft meer dan de helft juist een diploma in een algemene onderwijsrichting (denk aan een mavo-, havo- of vwo-diploma) of alleen basisonderwijs. Bij de groep laag- en middelbaar opgeleiden mét werk heeft ‘slechts’ 40 procent een algemene opleiding afgerond en zijn er meer met een specifiek vakdiploma.

Mismatch

Het diploma en de werkervaring van de werkzoekenden is een van de oorzaken dat de vele vacatures in ons land niet worden ingevuld. Vraag en aanbod sluiten niet goed op elkaar aan. Ook is er een groep mensen die aangeeft extra te willen werken, maar niet actief zoekt, waardoor ze vacatures niet zien. Daarnaast zijn er natuurlijk de gebruikelijke ‘problemen’, zoals vacatures die niet goed genoeg zijn afgestemd op werkzoekenden.

Eerder dit jaar tipten we je al hoe je je kunt wapenen tegen de groeiende krapte op de arbeidsmarkt. Ga hier snel mee aan de slag, want het aantal banen lijkt in 2019 in alle arbeidsmarktregio’s alleen maar verder door te groeien.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »