020 - 420 20 70

Twee op de drie ondernemers liggen wakker van hun bedrijf

26 juni 2017

Twee op de drie ondernemers liggen wakker van hun bedrijf

Bijna twee op de drie ondernemers liggen wel eens wakker van hun bedrijf. Dit blijkt uit een onderzoek naar ondernemersgeluk door Forum, het opinieblad van het VNO-NCW. De grootste motivator voor zelfstandig ondernemerschap is de vrijheid om je eigen dromen te volgen.

Het ondernemerschap drijft 66 procent van de ondernemers wel eens tot slapeloze nachten. Zij maken zich dan vooral zorgen over financiering, zieke werknemers, klanten die niet betalen en/of de toekomst. Dit ligt in lijn met de zaken waaruit ondernemers het minste plezier halen:

 • Regeldruk
 • Administratie
 • Onvoorspelbare overheid

Geld niet het belangrijkste

Gevraagd naar waar ze het meeste plezier aan beleven in het ondernemerschap, zetten ondernemers 'geld verdienen' helemaal onderaan hun lijst. Over hun inkomen zijn ondernemers tevreden, zegt twee derde van hen. Al zouden ze soms meer kunnen verdienen in loondienst of staan hun verdiensten niet altijd even evenredig aan de tijd die ze in het bedrijf stoppen. Rijk en succesvol worden als motief om een bedrijf te beginnen? Slechts 2 procent van de ondernemers voert dat aan als reden.

Dromen volgen

De grootste motivatie van ondernemers om te starten met hun bedrijf was de vrijheid om hun eigen dromen te volgen. Dat zegt 36 procent van de ondernemers. Ook redenen zoals niet voor een baas willen werken (13 procent) en van hun hobby hun werk gemaakt hebben (13 procent), spelen mee. Voor ondernemers met een familiebedrijf geldt dat een derde ondernemer geworden is, omdat hij of zij het zag als ‘mijn verantwoordelijkheid binnen de familie’ om het bedrijf over te nemen.

Onbekommerd ondernemen

De meest voorkomende bronnen van zorgen zijn eenvoudig uit de weg te ruimen met payrolling. Dit geeft je alle vrijheid om alleen dát te doen waarvoor je ondernemer bent geworden. Wedden dat je hiermee je ondernemersgeluk nóg verder verhoogt?

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »