Vacatureteksten: (in)direct uitsluiten van sollicitanten

25 maart 2019

Vacatureteksten: (in)direct uitsluiten van sollicitanten

Als werkgever heb je, bij het werven van een nieuwe medewerker, de taak om een duidelijke vacature op te stellen. In de vacature moet je informatie vermelden die potentiële werknemers aantrekt. Daarnaast moet je ook een duidelijke omschrijving geven van het type persoon waar jouw organisatie naar op zoek is. Je mag echter niet zo maar een onderscheid maken tussen sollicitanten.

(In)direct uitsluiten van sollicitanten

Een voorbeeld van een vacature waarin onderscheid werd gemaakt, is onlangs gedeeld door het College voor de Rechten van de Mens. Een werkgever gaf in de vacaturetekst aan op zoek te zijn naar een ‘enthousiaste jongen voor woensdag/zaterdagmarkt’. Het College oordeelde dat er, door het gebruik van de term ‘jongen’, sprake was van discriminatie. Deze term sluit vrouwen direct uit voor de functie en (oudere) mannen indirect. Als werkgever mag je geen (in)direct onderscheid maken tussen sollicitanten.

Regels voor vacatureteksten

Niet iedere werkgever beseft zich dat dergelijke formuleringen in vacatureteksten tot een verboden onderscheid (kunnen) leiden. Zoeken naar een ‘starter’ is bijvoorbeeld een indirecte verwijzing naar leeftijd, want het sluit oudere werkzoekenden uit. Ook het vermelden van een maximale werkervaring hoort in het rijtje van beschrijvingen die niet mogen. Andere voorbeelden zijn de beschrijvingen schoolverlater, bijbaan naast je opleiding en binnen onze werksfeer voelen jonge mensen zich thuis.

In een vacaturetekst mag je daarentegen wel een minimale werkervaring vermelden. Ook beschrijvingen zoals informele sfeer, sportief en energiek en affiniteit met de jonge/oudere doelgroep mag je gebruiken. Wat daarnaast nog meer mag, heeft het College beschreven in de vacature check. Daarnaast worden veel vragen van werkgevers beantwoord in de Werving & Selectie Gids, de online gids voor gelijke behandeling bij de werving- en selectieprocedure.

Richtlijnen bij werving

De richtlijnen zijn opgesteld om ervoor te waken dat werkgevers verschil maken tussen kandidaten op basis van kenmerken die niet voor de functie relevant zijn. Twijfel je over de vacaturetekst of komt er binnenkort een vacature vrij? Dan doe je er goed aan om de richtlijnen rondom het opstellen van functie-eisen te controleren. Onze HR-adviseurs helpen je hier graag bij.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »