We werken dagelijks ruim 4 uur met een beeldscherm

15 april 2020

We werken dagelijks ruim 4 uur met een beeldscherm

We werkten in 2019 gemiddeld meer dan 4 uur per werkdag met een beeldscherm. Dit is 30 minuten meer dan in 2005, zo blijkt uit de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO.

Vorig jaar werkte 83 procent van alle werknemers dagelijks met een beeldscherm (desktop, laptop, notebook, tablet of smartphone). Sommigen heel kort, maar 39 procent deed dat 6 uur of langer per werkdag. In 2005 was dit 31 procent. Langdurig beeldschermwerk komt vooral voor onder werknemers van 25 tot 45 jaar; in deze leeftijdsgroep werkte bijna de helft van minimaal 6 uur per dag met een beeldscherm. Werknemers die dagelijks langdurig beeldschermwerk verrichten, hebben een verhoogde kans op gezondheidsklachten.

Jongeren zonder scherm

Het percentage werknemers dat nooit een beeldscherm voor het werk gebruikt, is afgenomen van 23 procent in 2005 naar 17 procent in 2019. Jongeren van 15 tot 25 jaar doen naar verhouding vaak werk waarbij geen beeldscherm wordt gebruikt: 46 procent, tegen 10 procent van de 25- tot 45-jarige werknemers. Jongeren werken veelal als verkoopmedewerker in de detailhandel, kelner of vakkenvuller. Ook relatief veel laagopgeleiden gebruiken voor hun werk nooit een beeldscherm (42 procent). Van de hoogopgeleiden was dat 3 procent.

Hoge stijging bij hoogopgeleiden

Hoogopgeleiden waren in 2019 de meeste tijd kwijt aan werkzaamheden met een beeldscherm: gemiddeld bijna 5,5 uur per werkdag. Dat is ruim tweemaal zoveel als laagopgeleiden. Onder hoogopgeleiden was de afgelopen jaren ook de grootste stijging te zien. Vergeleken met 2005 waren zij in 2019 dagelijks ruim 30 minuten langer voor een beeldscherm te vinden. Bij werknemers met een laag of middelbaar onderwijsniveau nam het aantal uren beeldschermwerk nauwelijks toe.

Beeldschermberoepen

De meeste beeldschermuren worden gemaakt door mensen met het volgende beroep:

 • Databank- of netwerkspecialist (ruim 7 uur per dag)
 • Jurist
 • Software- of applicatieontwikkelaar

Vijftiende onderzoek

Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) wordt sinds 2005 jaarlijks uitgevoerd. In 2019 onder ruim 58.000 werknemers tussen de 15 en 75 jaar. De NEA brengt hiermee al 15 jaar de veranderingen in werk en arbeidsomstandigheden in kaart, evenals de gevolgen voor de gezondheid, duurzame inzetbaarheid, productiviteit, en innovatiekracht van werknemers.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »