Werkgevers zien niets in 'wet op onbereikbaarheid'

02 april 2019

Werkgevers zien niets in 'wet op onbereikbaarheid'

Werkgevers zien geen heil in een wet op onbereikbaarheid. Dit laten werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland weten in De Telegraaf. Ze reageren hiermee op een recent wetsvoorstel van de PvdA.

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk diende onlangs een voorstel in voor een wet die werknemers het recht op onbereikbaarheid moet geven. De werktijden zijn immers al wettelijk vastgelegd, maar werknemers komen tegenwoordig door hun smartphones ook buiten die werktijden steeds vaker met hun werk in aanraking, aldus Van Dijk.

Werknemers hebben het gevoel dat ze snel moeten reageren op telefoontjes, berichtjes en e-mails van een leidinggevende of collega. Ze komen niet geheel aan rust toen en dit kan een bovenmatige werkdruk creëren. Gijs van Dijk wil dit met een nieuwe wet oplossen. Werkgeverorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland erkennen het probleem, maar zien een wet niet als oplossing.

Bredere aanpak nodig

De werkgeversclubs geven in De Telegraaf aan dat ze zich zorgen maken om het groeiende aantal mensen met stress- en burn-outklachten. Stress of een burn-out kan echter door veel verschillende (ook niet-werkgerelateerde) zaken worden veroorzaakt. De continue bereikbaarheid is slechts één van de mogelijke oorzaken. Een wet die zich richt op één oorzaak, is daarom in de ogen van MKB-Nederland en VNO-NCW geen effectieve oplossing. Zij pleiten voor een bredere aanpak.

Alleen met maatwerk is goed in te spelen op stress- en burn-outklachten, stellen de werkgeversorganisaties. Ze stellen voor om samen met werknemers in de Stichting van de Arbeid een praktische handreiking voor dit maatwerk te ontwikkelen. Die handreiking moet werkgevers en werknemers in staat stellen om het probleem samen en gericht aan te pakken.

FNV steunt voorstel wel

Werknemersvakbond FNV steunt het wetsvoorstel wel. Vicevoorzitter Kitty Jong noemt het broodnodig dat er een scheiding komt tussen privé en werk, zodat werknemers geen druk voelen om in privétijd hun smartphone in de gaten te houden voor werkgerelateerde zaken. “Zonder begrenzing van werk kan een werknemer privé continu met werk bezig zijn, terwijl een mens rust en hersteltijd nodig heeft. Onvoldoende hersteltijd van werk kan gezondheidsklachten veroorzaken. Dat kan onder meer leiden tot stress en burn-out.”

Werktijden in personeelshandboek

Het personeelshandboek is een ideaal instrument om als werkgever aan personeel te vertellen hoe je omgaat met werktijden. Hoe werknemers buiten werktijd kunnen omgaan met telefoontjes en berichtjes van collega’s, staat vaak niet in het personeelshandboek. Tentoo adviseert om hier wél aandacht aan te besteden in het personeelshandboek. Zo kun je als werkgever op een duidelijkheid scheppen door aan je werknemers te laten weten wat je van ze verwacht. Dit kan een hoop stress voorkomen. Meer weten over het opstellen van een personeelshandboek? Lees ons whitepaper of ontdek hoe onze HR-adviseurs je hierbij kunnen ondersteunen.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »