Zesurige werkdag: zijn de voordelen het prijskaartje waard?

05 januari 2017

Zesurige werkdag: zijn de voordelen het prijskaartje waard?

Van acht naar zes uur werken per dag: voor veel mensen klinkt dit waarschijnlijk als muziek in de oren. Onderzoekers in Zweden leek het ook zo gek nog niet. Verplegers in een bejaardentehuis namen de proef op de som. Wat blijkt? Minder stress, minder ziekte, meer banen en betere prestaties. Helaas blijkt de medaille ook een keerzijde te hebben. Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan de zesurige werkdag.

Het experiment vond plaats in bejaardentehuis Svartedalen in Göteborg, Zweden. Verplegers verruilden twee jaar lang hun 37-urige werkweek voor 30 uur werken in de week. Al snel klonken positieve geluiden: de verplegers waren enthousiast en de veelal demente bejaarden kregen betere zorg. Maar om de kortere werkweken mogelijk te maken moest de gemeente Göteborg wel 17 extra verplegers aannemen, opdat het publiek gefinancierde bejaardentehuis niet onderbemand zou raken. Dat kostte de belastingbetaler verdeeld over twee jaar 12 miljoen kronen extra, oftewel 1,2 miljoen euro.

Met een stijging in kosten was rekening gehouden. Verwacht werd dat de zesurige werkdag ongeveer 22 procent duurder zou zijn dan een achturige werkdag. Een financiële meevaller, want deze 22 procent bleek uiteindelijk 10 procent te zijn. Tegenover de kosten waren namelijk ook financiële voordelen aanwezig. Het ziekteverzuim onder de verplegers halveerde en de werkloosheid daalde doordat er meer verplegers aan het werk konden. Minder ziektekosten en minder uitkeringen dus.

Meer wandelen, zingen, dansen en gymmen

Naast de productiviteit bleken ook de sociale activiteiten waaraan de bejaarden deelnamen fors toe te nemen met de introductie van de zesurige werkdag. ‘De bewoners gingen vaker wandelen, zingen, dansen of gymmen dan voorheen’, vertelt hoofdonderzoeker Lorentzon. Ook hadden de verpleegsters meer tijd over voor een goed gesprek met de bejaarden.

Het doel van het Göteborgse experiment was niet om voor te sorteren op de algehele invoering van een zesurige werkdag, zegt zorgwethouder Bernmar. 'We wilden alleen kijken welke voor- en nadelen een zesurige werkdagen zou sorteren in een zwaar beroep zoals verpleger. Nu kunnen we als samenleving een debat voeren over de resultaten: vinden we dat de 10 procent extra kosten opwegen tegen de immateriële voordelen, of niet?'

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
Onbekommerd ondernemen

Onbekommerd ondernemen

Ervaren ondernemer of sta je in de startblokken? Met onze gratis whitepapers informeren wij je over alle randzaken van het ondernemerschap. Zo kom jij dit jaar beslagen ten ijs!

Open whitepapers

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »