1 op 9 vrouwen weleens van baan gewisseld door pesterij op werk

21 mei 2019

1 op 9 vrouwen weleens van baan gewisseld door pesterij op werk

Bijna één op tien (8,7 procent) werkende Nederlanders is weleens van baan gewisseld omdat zij gepest werden door collega’s of een leidinggevende. Dat blijkt uit onderzoek dat wij door Panelwizard hebben laten uitvoeren onder 1079 Nederlanders van 18 jaar en ouder in loondienst. Opvallend is dat maar liefst 11,2 procent van de vrouwen om deze reden is vertrokken; bijna twee keer zoveel als mannen (6,5 procent). 

Gemiddeld genomen is één op de zes Nederlanders in loondienst weleens gepest door collega’s. Hoewel het verschil tussen mannen (15,2 procent) en vrouwen (16,9 procent) die dit hebben ervaren niet heel groot is, is er wel een groot verschil in de actie die erop wordt genomen. “We moeten helaas concluderen dat pesten op de werkvloer nog steeds een actueel thema is”’, vertelt Noortje Hendrikx, commercieel directeur van Tentoo. “Pesten heeft een bijzonder negatieve invloed. Het zorgt voor stress, verzuim en kan zelfs leiden tot het vertrek van een werknemer. We zien in het onderzoek dat meer vrouwen dan mannen ervoor kiezen om weg te gaan bij hun werkgever als zij gepest worden.”

Weggepest

Niet alleen tussen mannen en vrouwen zijn er grote verschillen in de reactie op pesten, maar ook regionaal zijn er grote verschillen. Mensen in het westen van Nederland wisselen het vaakst van baan vanwege pestgedrag (11,7 procent), in het zuiden gebeurt dit het minst, met 5,5 procent. Hendrikx: “Dit kan te maken hebben met het feit dat De Randstad een broedplaats is voor competitiegevoelig werk. Denk aan branches als de advocatuur en de financiële dienstverlening. De cultuur in het westen is mogelijk harder en zakelijker dan het zuiden.”

Gemoederen kunnen hoog oplopen

Maar liefst 67,7 procent heeft weleens ruzie of een woordenwisseling gehad met collega’s. Van werknemers in de vijftig geldt dit zelfs voor 71,6 procent. Ook met de baas botert het niet altijd even lekker in Nederland. Waar 76,9 procent een goede band heeft met zijn chef, heeft één op tien een regelrechte hekel aan zijn of haar baas. Onder veertigers is dit zelfs één op acht.

“De baas is een beetje als een schoonmoeder: mensen lijken er vaak een hekel aan te hebben. Veel organisaties zeggen ‘goed werkgeverschap’ hoog in het vaandel te dragen. Maar dat zegt niets over de persoonlijke klik tussen een baas en een werknemer. Een klik draagt vaak wel bij aan betere resultaten van een medewerker of een afdeling. Het is daarom voor veel organisaties aan te raden om te investeren in een sterke relatie tussen de leidinggevende en de medewerkers. Uit eigen ervaring weet ik dat sociale activiteiten binnen én buiten werktijd bijdragen aan een betere klik en de werksfeer ten goede komen”, aldus Hendrikx.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »