Ontslagrecht: wat zijn de regels?

Vier 'ontslagtips':

 • Houd een goed en volledig personeelsdossier bij
 • Voer plannings-, functionerings- en beoordelingsgesprekken
 • Leg de oorzaak van het disfunctioneren vast
 • Geef de werknemer tijd om het functioneren te verbeteren

Bel direct naar 020 - 524 60 51 voor meer informatie!

Ontslagrecht: wat zijn de regels?

Een werknemer ontslaan is nooit leuk. Maar er kan altijd een situatie ontstaan waardoor je er niet aan ontkomt. Denk aan disfunctioneren, verwijtbaar handelen, diefstal of een vertrouwensbreuk. Of omdat de medewerker pinda's eet....Maar wanneer is ontslag geven terecht? En waar moet een ontslagaanvraag aan voldoen? En waarom wordt ontslag op staande voet afgeraden?

Het ontslagrecht is onderdeel van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Deze wet is sinds 2015 van kracht en had onder meer als doel de ontslagprocedure eenvoudiger, sneller, eerlijker en goedkoper te maken. In de praktijk gebeurde echter het tegenovergestelde. Het aantal ontslagaanvragen dat door de rechter is afgewezen, is sinds de invoering van de WWZ verdubbeld.

Ontslagrecht: twee routes van ontslag

Als je als werkgever afscheid wilt of moet nemen van een werknemer, dan kun je twee routes bewandelen:

 1. Verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst bij de kantonrechter
 2. Verzoek tot ontslagvergunning bij UWV

De reden van ontslag bepaalt bij wie je moet zijn (UWV of kantonrechter). Wil je een werknemer ontslaan vanwege bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige arbeidsongeschiktheid? Dan kun je bij het UWV terecht. Bij de andere ontslaggronden ben je bij de kantonrechter aan het juiste adres.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Er is overigens wel een ontslagmethode waarbij het UWV en de kantonrechter niet nodig zijn: het ontslag met wederzijds goedvinden. Als beide partijen het met elkaar eens zijn over het ontslag en de financiële afhandeling, kan het dienstverband onderling worden beëindigd.

Bekijk webinar-fragment over ontslagrecht

Drie ontslagcasussen

Hieronder staan drie casussen waarin een werkgever een medewerker wil ontslaan. Bij deze drie zaken verliep de route via de kantonrechter. Keurde de rechter de ontslagaanvragen goed of niet?

Casus 1: Ontslag wegens het eten van overgebleven pinda’s

Een medewerker van een cateringbedrijf wordt op staande voet ontslagen. Hij heeft gesnoept van een al geopend zakje pinda’s. Het bedrijf voert als beleid dat medewerkers geen andermans zaken mag toe-eigenen. Dat het zakje pinda’s naar alle waarschijnlijkheid in de prullenbak zou verdwijnen, doet er verder niet toe, aldus de werkgever. Is hij terecht ontslagen of niet?

Uitspraak kantonrechter

De kantonrechter heeft de ontslagaanvraag goedgekeurd. Het verweer van de medewerker werd genegeerd. Hij stelde dat hij weinig tijd had om te eten en dat het om een kleine overtreding van de regels ging. Ook stelde hij dat hij een voortreffelijke staat van dienst heeft en al 4 jaar naar alle tevredenheid functioneerde. Dit mocht dus niet baten. De regels waren volgens de kantonrechter duidelijk, de consequenties voor het overtreden ook. Klik hier voor meer informatie over de zaak

Casus 2: Ontslag wegens diefstal

Een medewerker woont boven het bedrijf en heeft de sleutel van het pand. Buiten werktijd neemt hij goederen weg uit het magazijn. Dat blijkt uit beelden van een beveiligingscamera. De medewerker wordt ‘natuurlijk’ op staande voet ontslagen.

Uitspraak kantonrechter

De kantonrechter heeft de ontslagaanvraag afgewezen. Dit zag je niet aankomen! De werknemer verklaarde dat er geen sprake was van diefstal. Hij was van plan de goederen later af te rekenen. De rechter ging hierin mee. Hoewel de handelswijze van de werknemer niet conform de bedrijfsregels was, kon de rechter niet uitsluiten dat de intenties van de medewerker goed waren. Klik hier meer informatie over deze zaak

Casus 3: Ontslag wegens het vergeten van een bejaarde

Een medewerker van een verzorgingstehuis vergeet om een bejaarde vrouw van het toilet te halen. Het gevolg is dat de cliënt de hele nacht op het toilet hangend in een tillift moest doorbrengen. De werkgever wilde de medewerker daarom ontslaan op grond van verwijtbaar handelen.

Uitspraak kantonrechter

Het is natuurlijk een blunder van jewelste met hele vervelende gevolgen voor de cliënt. Toch wees de rechter de ontslagaanvraag af. De rechter nam in het oordeel mee dat de werkdruk erg hoog was en dat de medewerker ruim 25 jaar naar behoren functioneert. Klik hier voor meer informatie

Ontslag bij disfunctioneren

Bovenstaande casussen zijn vrij extreem en komen niet vaak voor. Ondernemers in het MKB krijgen hier niet snel mee te maken. Ontslagzaken over werknemers die niet goed functioneren, komen wel regelmatig voor. Ook hier zorgt het ontslagrecht voor moeilijkheden voor ondernemers.

Tot enkele jaren geleden kon de rechter zelf bepalen in hoeverre een ontslagaanvraag terecht was. Daarbij had hij of zij de ruimte om de ontslagvergoeding aan te passen. Als de ontslagreden niet goed kon worden onderbouwd, kende de rechter een hogere ontslagvergoeding toe en vice versa. Met het huidige ontslagrecht is die vrijheid verdwenen.

Een arbeidscontract kan pas worden ontbonden bij een uitgebreid personeelsdossier met een uitputtend onderbouwde reden van ontslag. Daarbij moeten werkgevers ook voldoende initiatief hebben genomen tot verbetering van het presteren van de medewerker. Voor het MKB is dit intensief en tijdrovend. Bovendien behoort dit niet tot de corebusiness en ontbeert het ondernemers vaak aan de juiste kennis. Het opbouwen van een goed personeelsdossier wordt onderschat. En met terugwerkende kracht een dossier opbouwen, is praktisch onmogelijk.

Gratis whitepaper

Download nu het gratis whitepaper over ontslag wegens disfunctioneren. Je krijgt antwoorden op de volgende vragen:

 • Hoe ga je om met een werknemer die niet goed functioneert?
 • Hoe kun je samen met de medewerker ontslag voorkomen en het probleem oplossen?
 • Wat zijn de voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren?

Ondersteuning via Tentoo

Tentoo ondersteunt ondernemers bij ontslagkwesties. Daarin werken wij samen met de arbeidsrechtjuristen van Hendrikx Advocaten. Bekijk hier welke arbeidsrechtdiensten wij leveren. Wil je advies-op-maat over een situatie in jouw bedrijf? Of heb je behoefte aan ander HR-advies? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Bel ons via 020 - 524 60 51 of vul het onderstaande formulier in. We helpen je graag verder!

Ja, ik wil een vrijblijvend adviesgesprek

Vul hier uw volledige naam in

Invalid Input

Vul hier uw geldig telefoonnummer in

U heeft een ongeldig e-mailadres ingevoerd

De informatie wordt niet opgeslagen en alleen gebruikt voor het eerste contact.

8,4

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 69 klantbeoordelingen HR-diensten


8,4 uit 10

 • “Ben altijd uitzonderlijk goed geholpen en heel vriendelijk te woord gestaan. Mijn complimenten.”

  Julie Hannema - De Zoete
 • "Wij maken sinds onze oprichting gebruik van de HR-diensten van Tentoo. Ik concentreer me namelijk liever op het bakken van lekkere taarten. Tentoo regelt de HR-zaken zoals de salarissen en belastingaangiftes. Daarnaast kunnen wij hen met een gerust hart elke kwestie rondom HR voorleggen die zich maar voordoet."

  Meike Schaling - Petit Gâteau Amsterdam
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Het starten van een eigen bedrijf vergt veel energie en tijd. Daarbij wil ik me graag richten op de creatieve zaken waarin ik mijn liefde voor gezond eten en lekkere wijnen kan stoppen. Tentoo regelt de salarissen, pensioenen en overige HR-gerelateerde zaken. Dat maakt het ondernemen een stuk eenvoudiger."

  Inge Lucassen - Traiteur Vorqq
 • "Ik zit meer dan 40 jaar in de financiële dienst verlening, dus ervaring; weinig bedrijven hebben medewerkers die ook mede werken!”

  Jack Paanen – Administratiekantoor Diemen
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "De samenwerking met Tentoo bevalt goed. De HR-consultant met wie wij samenwerken, heeft veel inhoudelijke kennis in huis. Als hij iets adviseert, kan ik ervan op aan dat het klopt. Het contact verloopt ook heel prettig.”

  Sandra Vingerling - BOS Brands
 • “Tentoo = top. Ik ben heel blij met jullie. Hoewel ik een relatief kleine klant ben, geven jullie mij het gevoel alles voor mij te kunnen/zullen doen. Dat is echt heel fijn.”

  Casper Schipper – Patty Morgan

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »