Kennisbank
Dit zijn de belangrijkste wijzigingen

Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Op 1 augustus 2022 is de nieuwe ‘Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ in werking getreden. De wet is onder meer een uitbreiding van de bestaande informatieplicht voor werkgevers en geeft meer helderheid over een aantal arbeidsvoorwaarden. Ook biedt de wet meer zekerheid voor werkgevers. Zo ziet deze toe op gelijke minimumrechten voor werknemers in alle EU-lidstaten. Hiernaast heeft de wet als doel om concurrentie op arbeidsvoorwaarden te voorkomen.

Recht op nevenwerkzaamheden

Naast transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden, regelt de nieuwe wet ook dat een verbod op nevenwerkzaamheden alleen nog maar mogelijk is als de werkgever daar een objectieve rechtvaardiging voor heeft. Een objectieve rechtvaardiging is bijvoorbeeld de gezondheid en veiligheid en/of bescherming van de vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie.

Kosten voor scholing

De nieuwe wet verplicht de werkgever ook om de kosten te dragen voor scholing die de werkgever verplicht moet aanbieden op grond van EU-recht, de wet of een cao. De werkgever moet de werknemer ook de gelegenheid bieden deze scholing te volgen onder werktijd. Een voorwaarde hiervoor is dat de scholing bijdraagt aan het uitoefenen van de functie van de werknemer.

Voorspelbare arbeidstijden

De laatste belangrijke wijziging in de Wet transparante en voorspelbare arbeidstijden is dat werknemers recht krijgen op voorspelbare arbeidstijden. De dagen en tijden dat de werknemer beschikbaar is en moet zijn, moeten schriftelijk worden vastgelegd bij aanvang van de arbeidsovereenkomst. Buiten deze afgesproken dagen en tijden mag de werknemer opdrachten weigeren. De nieuwe regels zijn van toepassing als de tijdstippen waarop de arbeid moet worden verricht geheel of grotendeels onvoorspelbaar zijn. Hiervan is sprake als het merendeel van de uren waarop gewerkt wordt vooraf niet bekend is en de werkgever (in)direct bepaalt wanneer gewerkt moet worden. Als de werknemer moet reageren op klantoproepen of losse opdrachten van derden, bepaalt de werkgever indirect wanneer gewerkt wordt.

Aanpassen bestaande arbeidsovereenkomst

Vanaf 1 augustus 2022 moeten alle nieuwe en lopende arbeidsovereenkomsten voldoen aan de nieuwe wet. Dit betekent dat de informatieplicht en de aanpassing inzake een verbod op nevenwerkzaamheden worden verwerkt in de arbeidsovereenkomst. Als formeel werkgever is dit een taak voor Tentoo en daarom hebben wij alle arbeidsovereenkomsten inmiddels aangepast.

Contact opnemen
Het enige dat we eventueel van jou nodig hebben, is aanvullende informatie. De rest doen wij. Mochten we inderdaad nog informatie nodig hebben, dan nemen wij contact met jou op.

Wil je meer weten over de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden, kijk dan ook eens op de website van de Rijksoverheid

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.