FAQ HR & Salarisadministratie - Tentoo
Kennisbank
FAQ

Voor werkgevers

Wat komt er kijken bij een volledige salarisadministratie?

Salarisadministratie is een vak apart. Het verwerken van de salarissen, het betalen van afdrachten en belastingen en het toepassen van de loonheffingsregels; het vergt veel kennis en kunde.

Het voeren van een salarisadministratie is een specialisme. Je kunt je geen fouten veroorloven, want dat leidt tot boetes en naheffingen. Alle regels voor een correcte en volledige salarisadministratie vind je terug in het bekende Handboek Loonheffingen. Ruim 350 pagina’s met droge informatie. Als ondernemer heb je wel wat anders aan je hoofd dan dat boek doornemen en toe te passen…

Bovendien kost salarisadministratie veel tijd. Je hebt er een dagtaak aan. En continuïteit is heel belangrijk. Want je medewerkers verwachten iedere maand op een vaste dag hun salaris te ontvangen. Dit betekent dat je elke maand op een vast moment beschikbaar moet zijn om de salarisadministratie uit te voeren en de betalingen te doen.

Binnen je salarisadministratie moet je ook rekening houden met de voortdurend veranderende wet- en regelgeving. Gevolgen van wetten als de Werkkostenregeling en Loonkostenvoordelen moet je goed doorvoeren in je salarisadministratie. Maak je een foutje? Dan kunnen de gevolgen groot zijn. De Belastingdienst kan dan zomaar een boete of naheffing geven. En dat is wel het laatste waar je op zit te wachten na al die tijd en energie die je in je salarisadministratie hebt gestopt…

Hoe kan ik mijn salarisadministratie uitbesteden?

Bij Tentoo kun je heel eenvoudig je salarisadministratie als MKB’er of DGA uitbesteden. Je levert je bedrijfs- en medewerkergegevens bij ons aan met:

 • Een werkgeversformulier;
 • Een werknemersformulier;
 • Een kopie uittreksel Kamer van Koophandel;
 • Een recente aangiftebrief loonheffing en beschikking percentage WHK. Deze wordt afgegeven door de Belastingdienst.

Vervolgens gaan wij voor jou aan de slag met het inrichten van je salarisadministratie. Jouw administratieve zorgen nemen wij graag van je over. Zo kun jij je volledig toeleggen op je onderneming.

Wil je meer weten over het uitbesteden van de salarisadministratie? Wat wij exact voor je doen, hoe we onze kwaliteit borgen en wat er van jou wordt verwacht? Wij laten je graag kennismaken met onze werkwijze of bel voor een gratis kennismakingsgesprek. Onze adviseurs zijn bereikbaar via 020 723 09 63.

Wat doe ik bij een medewerker die slecht functioneert?

Een medewerker die niet goed functioneert is een vervelende situatie. Zowel voor jou als de medewerker. Met de Wet Werk en Zekerheid is het belangrijk om een nauwkeurig dossier bij te houden over de medewerker.

Wanneer je als werkgever gedwongen afscheid neemt van een werknemer, zijn er twee routes mogelijk:

 • Verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst bij de kantonrechter;
 • Verzoek tot ontslagvergunning bij het UWV.

De reden van ontslag bepaalt welke ontslagroute wordt gekozen. Bij een ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid, kun je bij het UWV terecht. In alle andere situaties wordt de route via de kantonrechter gevolgd.

Kan ik een medewerker op staande voet ontslaan?

Nee. Ontslag op staande voet is met de Wet Werk en Zekerheid eigenlijk niet mogelijk. Alleen bij hoge uitzondering, bijvoorbeeld diefstal, is dit mogelijk.

Tegenwoordig is het belangrijk om een dossier bij te houden over het disfunctioneren van een medewerker. Op basis hiervan kun je een ontslagroute kiezen via het UWV of de kantonrechter.

Wat ben ik kwijt aan een ontslagvergoeding?

Iedere werknemer die minstens twee jaar in dienstverband heeft gewerkt, heeft recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding helpt de medewerker op weg naar ander werk. Het berekenen van de transitievergoeding leggen we graag aan je uit.

Voor de eerste tien gewerkte jaren | een derde maandsalaris per gewerkt jaar
Na 10 jaar | een half maandsalaris per gewerkt jaar

De maximale transitievergoeding die je als werkgever betaalt, is € 77.000,00. Iemand die per jaar meer verdiende, ontvangt maximaal een jaarsalaris.

Er zijn ook situaties denkbaar dat er geen ontslagvergoeding hoeft te worden betaald:

 • Ontslag tijdens proeftijd;
 • Ontslag van een medewerker die jonger is dan 18 jaar en minder dan 12 uur per week heeft gewerkt;
 • Ontslag van een medewerker die de AOW- of pensioenleeftijd heeft bereikt of wordt ontslagen in de periode daarna;
 • Ontslag bij wederzijds goedvinden waarbij de medewerker zelf ontslag neemt en waarbij in de beëindigings- of vaststellingsovereenkomst niets is afgesproken over een vergoeding;
 • De medewerker heeft ernstig verwijtbaar gehandeld

Wil je meer weten over de regels rondom de transitievergoeding en de invloed daarvan op je HR-beleid? Neem contact op met onze HR-adviseurs voor een gratis adviesgesprek via 020 524 60 51 of hr@tentoo.nl

Hoe maak ik een goed personeelshandboek?

Een goed personeelsbeleid zorgt voor duidelijkheid op de werkvloer, meer werkplezier en meer productiviteit. Dit beleid zet je uiteen in je personeelshandboek.

Voor het opstellen van een goed personeelshandboek is het verstandig te luisteren naar de mening van je medewerkers. Wanneer je personeel het handboek begrijpen en ondersteunen, is er een groter draagvlak.

Een personeelshandboek is hierdoor maatwerk. Wel bieden wij een voorbeeldindeling voor een personeelshandboek. Je hoeft dan alleen nog de onderwerpen die voor jou belangrijk zijn te selecteren en aan te vullen.

Download de voorbeeldindeling van het personeelshandboek van Tentoo. Bekijk de instructievideo en lees meer over de do’s en don’ts bij het opstellen van het handboek voor je personeel.

Wat is employer branding?

Employer branding is ‘werken aan het imago van jouw bedrijf als werkgever’.

Met employer branding profileer je jezelf als een aantrekkelijk bedrijf om voor te werken én te blijven werken. Je vergroot je aantrekkingskracht, verlaagt je ziekteverzuim en verhoogt de prestaties van je medewerkers.

Wil je graag alles weten over employer branding? Wij geven je de tips over het binden en vinden van talent en het behouden daarvan. Of bekijk ons webinar-fragment over employer branding.

Waar vind ik een interim salarisspecialist?

Ben je op zoek naar een interim salarisspecialist? Zoek dan niet verder. De salarisadministrateurs van Tentoo komen je graag helpen!

Door onderbezetting op de HR-afdeling, zoals zwangerschapsverlof of ziekte, kun je op zoek zijn naar extra mankracht. Of misschien is je bedrijf te klein voor een eigen HR-adviseur, maar wil je wel graag de expertise af en toe in huis hebben. Tentoo begrijpt dat. Daarom zijn onze salarisspecialisten voor interim klussen in te huren.

Onze salarisexperts zijn ISEA 3402 en NIRPA gecertificeerd en hebben ruime ervaring in salarispakketten, zoals Unit4, NMBRS, Loket, AFAS en Cobra. In een vrijblijvend intakegesprek bespreken we de wensen en behoeften. Vervolgens maak je kennis met de interim salarisadministrateur die het beste bij jou past. Na akkoord op de nieuwe collega, de duur van de interim opdracht en de kosten, gaan we aan de slag. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Wil je graag meer weten over Interim salarisadministratie van Tentoo? Neem contact op met onze HR-adviseurs voor een gratis adviesgesprek via 020 524 60 51 of hr@tentoo.nl

Wat komt er kijken bij een HR-beleid?

Een personeelshandboek, functieprofielen, een beoordelings- en beloningsbeleid, employer branding en wat te doen bij disfunctioneren. Het zijn stuk voor stuk onderwerpen die horen bij een goed HR-beleid.

Een HR-beleid zorgt voor duidelijkheid bij je medewerkers en rust op de werkvloer. Wil je graag meer weten over het opzetten van een goed HR-beleid? Onze HR-adviseurs komen graag bij je langs voor een gratis adviesgesprek. Bel voor een afspraak 020 524 60 51 of mail naar hr@tentoo.nl

Hey werkgever! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

 • Hidden