Ziekte & Werkloosheid

Wat moet ik doen als ik ziek ben?

Ben je ziek en kun je niet werken?
Meld je dan vóór 9.30 uur ‘s ochtends ziek bij Tentoo en bij je opdrachtgever. Je kunt Tentoo bereiken via 020 420 20 70.

Wat moet ik doen als ik beter ben en weer aan het werk ga?

Ben je weer fit en ga je weer aan het werk? Dan kun je dit via my.tentoo.nl aan ons doorgeven. Login op jouw my.tentoo account en klik op de menu-optie Ziek- en betermeldingen. Kies de pagina Betermelding en vul je gegevens in.

Wij zorgen dat je betermelding wordt doorgegeven aan de juiste instanties, zoals het UWV of Acture. Acture is de particuliere uitvoerder van de Ziektewet die door ons wordt ingezet.

Wat gebeurt er na twee jaar in de ziektewet?

Wie na twee jaar ziekte voor een deel of helemaal niet meer kan werken, komt eventueel in aanmerking voor een WIA-uitkering (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen).

Je vindt hier meer uitgebreide informatie over de WIA.

Krijg ik ziekengeld en wanneer krijg ik dat?

Eerst wordt beoordeeld of je recht hebt op ziekengeld. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de regels van de Ziektewet. De hoogte van een eventuele uitkering bij ziekte is 70% van je dagloon met een aftrek van twee wachtdagen. Het UWV gaat bij het berekenen van het dagloon meestal uit van het sociale verzekeringsloon dat je verdiende in het jaar voordat je ziek werd. Kijk op www.uwv.nl voor de exacte bedragen.

Werk je via Tentoo CF&F of Tentoo Flexolutions, dan loopt de ziekmelding via Acture. Voor de berekening van je ziektegeld geldt hetzelfde, want Acture berekent de hoogte op dezelfde wijze als het UWV.

Krijg ik doorbetaald als ik zwanger ben?

Bij zwangerschap hebben werkneemsters recht op zwangerschapsverlof van tenminste 16 weken. Gedurende die periode betaalt UWV een zwangerschapsuitkering.

De zwangerschapsuitkering wordt berekend over het inkomen dat je gemiddeld verdiende in het jaar voorafgaand aan het zwangerschapsverlof (het dagloon). De uitkering is 100% van dat dagloon. Er geldt wel een maximumdagloon voor deze uitkering. Raadpleeg uwv.nl voor de bedragen.

Het zwangerschapsverlof is flexibel op te nemen: werkneemsters kunnen elk moment kiezen tussen zes en vier weken voor de uitgerekende datum.

Tentoo vraagt de zwangerschapsuitkering aan voor de werkneemster. Hiervoor moet de werkneemster een verklaring van zwangerschap van haar gynaecoloog of verloskundige opsturen, samen met de datum waarop het verlof ingaat. Dit formulier moet vier weken voor het verlof ingaat naar Tentoo worden gestuurd, om ervoor te zorgen dat alles op tijd geregeld is. Daarnaast vragen wij de werkneemster op de eerste werkdag van haar verlof aan Tentoo te bevestigen dat haar verlof is begonnen.

Hoe kan ik een WW-uitkering aanvragen?

Vanaf het moment dat je weet wanneer je waarschijnlijk werkloos dreigt te worden, kun je via werk.nl een WW-uitkering aanvragen bij UWV. Je schrijft je eerst in als werkzoekende, via het WERKbedrijf (voorheen het CWI). Daarvoor heb je een DigiD nodig. Meer weten over DigiD? Ga naar www.digid.nl

Het UWV stuurt naar aanleiding van je gesprek een werkgeversverklaring naar Tentoo. Deze hoef je dus niet vooraf bij ons aan te vragen.

Hoe lang duurt de Werkloosheidswet?

Je krijgt een WW-uitkering van 3 maanden als je aan de wekeneis voldoet. Je uitkering duurt langer dan 3 maanden als je ook aan de jareneis voldoet.

Wat is de wekeneis?

Heb je in de laatste 36 weken voordat je werkloos werd, in minstens 26 weken gewerkt? Dan voldoe je aan de wekeneis. Je krijgt een basisuitkering van 3 maanden.

Een week is van maandag tot en met zondag. Het maakt niet uit hoeveel uur per week je werkte in die 26 weken. Was je in die periode ziek, kreeg je zwangerschaps- en bevallingsverlof of nam je onbetaald verlof op? Dan kijkt het UWV verder terug dan de laatste 36 weken, naar een periode waarin je wel minstens 26 weken werkte.

Wat is de jareneis?

Heb je de laatste 5 kalenderjaren voordat je werkloos werd minstens 4 kalenderjaren gewerkt? En heb je deze kalenderjaren voldoende gewerkt om ze mee te mogen tellen voor je arbeidsverleden? Dan voldoet je aan de jareneis.

Wil meer weten over de WW-uitkering? Lees er alles over op de site van het UWV.

Wat gebeurt er als ik arbeidsongeschikt ben?

Je bent arbeidsongeschikt als je door ziekte of een ongeval je werk niet kunt doen. Dit heeft vaak ingrijpende gevolgen. Ook voor je inkomen. Een WIA-uitkering biedt dan een financieel vangnet. Deze uitkering kun je aanvragen als je langer dan 2 jaar niet kunt werken.

De eerste 2 jaar

Ben je langdurig uitgeschakeld? Dan ontvang je salaris via Tentoo. Tijdens je ziekteperiode bekijk je samen met Tentoo en je werkgever hoe je kunt re-integreren. Na 2 jaar (deels) ziek zijn kom je in de WIA.

Na 2 jaar beoordelen de arbo-arts of de bedrijfsarts of je arbeidsongeschikt bent of niet. De arts kijkt naar de klachten en of je er nog mee kan werken. Daarbij kijkt hij ook of je eventueel aangepast werk kunt doen. Dit doet hij door middel van tests en een gesprek. Het UWV beslist uiteindelijk of je recht hebt op een WIA-uitkering.

2 type WIA-uitkeringen

Er zijn 2 WIA-uitkeringen. De WGA voor als je tijdelijk of deels arbeidsongeschikt bent. En de IVA voor als je volledig arbeidsongeschikt bent.
WGA

Ben je tijdelijk of gedeeltelijk arbeidsongeschikt, dan kun je een WGA-uitkering ontvangen. Dit is een tijdelijke, loongerelateerde uitkering. De WGA stimuleert je om weer aan de slag te gaan binnen jouw mogelijkheden. Hoe meer je kunt werken, hoe hoger je inkomen.
IVA

Ben je volledig arbeidsongeschikt, dan kun je aanspraak maken op een IVA-uitkering. Heb je een ernstige ziekte of handicap en ben je 80 tot 100% arbeidsongeschikt? Dan geldt voor jou geen wachttijd van 2 jaar. Dan kom je gelijk in de IVA.

Kun je werken naast je WW-uitkering?

Het antwoord op deze vraag is volmondig ja! Je kunt zeker nog werken en een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Tegenwoordig wordt het ook gestimuleerd om te werken naast je WW-uitkering. Wil je graag weten wat de gevolgen zijn als je gaat werken naar je WW-uitkering? Lees er hier alles over.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »