Wat is payroll en meer vragen over payrolling | Tentoo

Steeds meer freelancers en werkgevers zien de voordelen in van payroll en maken er gebruik van. Payrolling wordt dus steeds bekender. Toch weten veel mensen niet wat payroll is. Dat leggen we natuurlijk graag uit. Daarnaast worden alle veelgestelde vragen over payroll behandeld.

Payroll kun je zien als een driehoeksverhouding tussen opdrachtnemer, opdrachtgever en het payrollbedrijf. Opdrachtgever en opdrachtnemer vinden elkaar en kunnen gaan samenwerken. De administratieve en financiële afhandeling wordt verzorgd door Tentoo. De onderlinge afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst (contract).

Bij het uitleggen wat payroll inhoudt, is het handig onderscheid te maken tussen payroll voor werkgevers en payroll voor freelancers. Voor beide heeft payroll specifieke voordelen. Behalve dat we hieronder uitleggen wat payroll is, leggen wij ook de werkwijze uit.  Daarnaast vertellen wij wat het grote voordeel van payroll is.

Wat is payroll en meer vragen over payrolling | Tentoo

Wat is payroll?

Payroll kun je zien als een driehoeksverhouding tussen opdrachtnemer, opdrachtgever en het payrollbedrijf. Opdrachtgever en opdrachtnemer vinden elkaar en kunnen gaan samenwerken. De administratieve en financiële afhandeling wordt verzorgd door Tentoo.

Bij het uitleggen wat payroll inhoudt, is het handig onderscheid te maken tussen payroll voor werkgevers en payroll voor freelancers.

Payroll voor werkgevers

Wat is payroll? Als werkgevers kiezen voor payrolling, dan staan de werknemers op de loonlijst van een payroll bedrijf. Daarmee is het payroll bedrijf juridisch werkgever, en neemt het de administratieve verplichtingen over. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Loonadministratie;
 • Loonstrookjes;
 • Ziek- en betermeldingen;
 • Urenregistraties;
 • Jaaropgaves.

Medewerkers kunnen via payroll flexibel ingezet worden. Het payroll bedrijf neemt daarbij de arbeidsrechtelijke risico’s over. Denk hierbij aan:

 • Doorbetalingsplicht bij ziekte;
 • Ketenaansprakelijkheid;
 • Naheffingsaanslagen;
 • Ontslagvergoedingen.

Met payroll houden werkgevers de werving en selectie zelf in de hand. Payrolling verschilt hierin met uitzendbureaus, die wel een allocatiefunctie vervullen. De inhoudelijke aansturing is ook de verantwoordelijkheid van de werkgever.

Payroll voor freelancers

Met payroll kunnen freelancers volledig als zelfstandige werken. Ze staan daarbij op de loonlijst van een payroll bedrijf. Daardoor bouwen ze rechten op voor de WW, de ZW en de WIA. Ze zijn dus automatisch verzekerd voor inkomensverlies wegens ziekte, arbeidsongeschiktheid of een gebrek aan opdrachten. Een zzp’er is dat niet.

Het payroll bedrijf neemt als juridisch werkgever veel taken van freelancers over die zzp’ers wel hebben. Denk hierbij aan:

 • Facturatie;
 • Belastingzaken;
 • Debiteurenbeheer;
 • Administratie.

Daardoor houden freelancers meer tijd over voor hun vak en het binnenhalen van opdrachten.

Wat is payrolling en hoe werkt het? In het webinar 'Is payroll iets voor mij' besteedden we hier aandacht aan. Bekijk het webinar.

Wat kost payroll?

Payrolling is niet gratis. De prijs is voor veel opdrachtgevers een belangrijke afweging om voor een payroll aanbieder te kiezen. Maar het is niet aan te raden blind voor de goedkoopste aanbieder te gaan. Ga goed na welke service je terugkrijgt. En vergelijk niet alleen de omrekenfactoren of percentages die gehanteerd worden; ga juist uit van het uiteindelijke factuurbedrag.

Wil je weten wat de tarieven van payroll bij Tentoo zijn en wat payroll in jouw situatie precies kost? Vraag dan een offerte op maat aan:

Het tarief is voor veel werkgevers en freelancers een belangrijke afweging om voor een bepaalde payroll aanbieder te kiezen. Payroll bedrijven gebruiken een omrekenfactor of een vast percentage om het tarief te berekenen.

Hoe vergelijk je de payroll kosten van verschillende bedrijven?

Payroll bedrijven brengen op verschillende manieren payroll kosten in rekening. Onze tip: vergelijk niet de verschillende omrekenfactoren of commissies, maar vergelijk op basis van het uiteindelijke factuurbedrag. Ga daarbij goed na welke service je krijgt en welke arbeidsrechtelijke risico’s worden gedekt voor het geld dat je betaalt. Zo krijg je een duidelijker beeld van de werkelijke payroll kosten.

Welke prijsafspraken zijn er?

Werk- en opdrachtgevers spreken met flexwerkers en freelancers een prijs of tarief af waarvoor er gewerkt wordt. Je kunt bij Tentoo kiezen voor drie soorten prijsafspraken die wij hieronder uitleggen. In de tabel kun je per prijsafspraak zien welk deel voor rekening is voor de werkgever, en welk deel voor de freelancer/flexwerker.

Soorten Prijsafspraken* Werknemerslasten Werkgeverslasten Commissie
Exclusief BTW/inclusief commissie Uitvoerder Uitvoerder Uitvoerder
Exclusief BTW/exclusief commissie Uitvoerder Uitvoerder Opdrachtgever
Brutoloon Uitvoerder Opdrachtgever Opdrachtgever
Uitvoerder = Flexwerker
Opdrachtgever = Opdrachtgever


BTW komt altijd ten laste van de opdrachtgever

Exclusief BTW/Inclusief commissie

In deze prijsafspraak zijn alle werkgevers- en werknemerslasten en de commissie van Tentoo inbegrepen.

Rekenvoorbeeld: Je vult in my.tentoo in dat het afgesproken tarief €150,00 per dag bedraagt en je geeft aan dat dit een Exclusief BTW/Inclusief commissie prijsafspraak betreft. Tentoo verstuurt een factuur aan de betreffende opdrachtgever voor €181,50 (€150,00 per dag plus 21% BTW).

Afhankelijk van eerdere verloningen en het wel of niet toepassen van de heffingskorting, blijft er van deze prijsafspraak ongeveer 40 tot 60 procent netto over.

Exclusief BTW/Exclusief commissie

In deze prijsafspraak zijn alle werkgevers- en werknemerslasten inbegrepen.

Rekenvoorbeeld: Je vult in my.tentoo in dat het afgesproken tarief €150,00 per dag bedraagt en je geeft aan dat dit een Exclusief BTW/Exclusief commissie prijsafspraak betreft. Tentoo verstuurt een factuur aan de betreffende opdrachtgever voor €192,39 per dag (€150,00 per dag plus 6% commissie en 21% BTW).

Afhankelijk van eerdere verloningen en het wel of niet toepassen van de heffingskorting, blijft er van deze prijsafspraak ongeveer 45 tot 65 procent netto over.

Brutoloon

In deze prijsafspraak zijn de werknemerslasten inbegrepen.

Rekenvoorbeeld: Je vult in my.tentoo in dat het afgesproken tarief €150,00 per dag bedraagt en je geeft aan dat dit een bruto prijsafspraak betreft. Tentoo verstuurt een factuur aan de betreffende opdrachtgever voor ongeveer € 230,87 per dag (€150,00 per dag plus werkgeverslasten, 6% commissie en 21% BTW).

Afhankelijk van eerdere verloningen en het wel of niet toepassen van de heffingskorting, blijft er van deze prijsafspraak ongeveer 50 tot 75 procent netto over.

Wat zijn de voordelen van payroll?

De voordelen van payrolling voor werkgevers

Payrolling staat voor gemak, vrijheid en flexibiliteit. Met payroll wordt uitbetaling van je werknemers overgenomen, inclusief alle verantwoordelijkheden, administratieve verplichtingen en werkgeversrisico's.

 • Met payrolling heb je meer flexibiliteit;
 • Je hoeft geen salarisadministratie bij te houden;
 • Uitbetaling van loon wordt voor je verzorgd;
 • Je hebt geen doorbetalingsplicht bij ziekte. Die wordt overgenomen door Tentoo;
 • Geen arbeidsrechtelijke risico's;
 • Alles online geregeld via my.tentoo;
 • Loonkosten worden voorgefinancierd;
 • Werving en selectie houd je in eigen hand!

De voordelen van payroll voor freelancers op een rij:

Payroll combineert de vrijheid en onafhankelijkheid van het zelfstandig ondernemerschap met het gemak van een vaste baan. Je bepaalt zelf voor wie je werkt en tegen welk tarief, net als een echte zzp’er. Maar het voordeel daarbij is dat je met payroll veel minder administratieve lasten en financiële risico's hebt.

 • Je krijgt je opdracht binnen 7 dagen uitbetaald;
 • Financiële zekerheid: je bent automatisch verzekerd voor WW, ZW en WIA;
 • Je hebt geen KvK-inschrijving nodig en kunt dus snel starten;
 • Geen administratie en geen debiteurenbeheer;
 • Je kunt voor één opdrachtgever werken;
 • Je werkt verder volledig zelfstandig!

Bouw ik pensioen op?

Via Tentoo Collective Freelance & Flex, Tentoo Flexolutions en Tentoo Flexsupport ga je na 26 gewerkte weken pensioen opbouwen. Dit wordt de Basispensioenregeling genoemd. Het is bij wet verplicht dat iedereen die ouder is dan 21 jaar en minimaal 26 weken via een flexwerk- of uitzendovereenkomst werkt, pensioen opbouwt. Tentoo zorgt ervoor dat je aanmelding bij het pensioenfonds automatisch wordt geregeld. Je opdrachtgever betaalt de premie voor je pensioen na 26 gewerkte weken.

Werk je 78 weken of langer via een flexwerk- of uitzendovereenkomst? Dan ga je pensioen opbouwen via de Pluspensioenregeling. In dit geval betalen jij en je opdrachtgever samen aan je pensioen.

Uitgebreide informatie over de pensioenopbouw via Tentoo, vind je op deze pagina.

Werk je via Tentoo Directors Cast & Crew of Tentoo Administratie Service?

Dan bouw je geen pensioen op via Tentoo. Dat betekent niet dat je helemaal geen pensioen kunt opbouwen. Via onze partner J&H kun je vrijwillig pensioen opbouwen via Brand New Day. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met onze adviseurs via 020 420 20 70.

Wat zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden?

Tentoo hecht veel waarde aan goed werkgeverschap. Daar horen ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden bij.

Daarom krijg je via Tentoo korting op opleidingen van het NTI. Via my.tentoo.nl kun je een opleiding naar keuze volgen. Afhankelijk van de opleiding die je kiest, krijg je een korting die varieert van 5% tot 25%.

Daarnaast kun je profiteren van kortingen op verschillende verzekeringen die je via onze partner J&H afsluit. Denk hierbij aan je zorg- en ziektekostenverzekering, en ook aan je auto-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. De premiekorting kan oplopen tot 25%.

Via Tentoo kun je daarnaast aanvullend pensioen opbouwen en bestaat er de mogelijkheid om een hypotheek te krijgen als flexwerker. Heb je hier interesse in? Neem dan contact op met J&H via 020 422 12 70.

Kan ik een hypotheek krijgen?

Wanneer je gebruikmaakt van payroll, kan het zijn dat je inkomen per maand verschilt. Het kan dan lastiger zijn om een hypotheek te krijgen. Bij Tentoo werken we al meer dan 17 jaar samen met assurantiepartner J&H. Zij hebben jarenlange ervaring in het verkrijgen van hypotheken voor freelancers die werken via payroll.

Van de hypotheekaanvragen die via Tentoo zijn ingediend, is ongeveer 80% toegekend. Daarmee bewijzen wij dat het juist heel goed mogelijk is om hypotheken te verstrekken aan freelancers en flexwerkers. Het grote voordeel is bovendien dat je door ons grote collectief een korting kan bedingen. Hierdoor kan je rentevoordeel oplopen tot 0,6%.

Heb je interesse in het verkrijgen van een hypotheek? Neem dan contact op met onze assurantiepartner J&H via 020 422 12 70.

Wat gebeurt er als ik niet langer wordt ingezet door mijn opdrachtgever?

Het is natuurlijk een vervelende boodschap wanneer je opdrachtgever jouw hulp niet meer nodig heeft. Maar met payrolling val je niet in een zwart gat. Je hebt via payrolling van Tentoo diverse rechten opgebouwd.

Tentoo heeft verschillende payroll dienstverleningen. De hoogte van je werkloosheidsuitkering is deels afhankelijk van de dienstverlening waar je via werkte. Wij zetten voor je uiteen waar je allemaal recht op hebt wanneer je niet langer wordt ingezet door je opdrachtgever.

Wat is de artiestenregeling?

Als je een artiest bent en voor korte projecten van een avond, een dag of een periode tot drie maanden werkt, dan ontvang je hier meestal een beloning (gage) voor. Is dit het geval, dan kunnen wij de loonbelasting en premies werknemersverzekeringen afdragen op grond van een speciale regeling, de zogenaamde artiesten- en beroepssportersregeling. De artiesten- en beroepssportersregeling onderscheidt zich doordat wij geen premie volksverzekeringen en bijdrage zorgverzekeringswet inhouden op de verdiende gage: Tentoo berekent alleen loonbelasting. Voor artiesten die in Nederland wonen worden ook premies voor de volgende werknemersverzekeringen berekend:

 • De Werkloosheidswet (WW, zowel voor het Algemeen werkloosheidsfonds (AWF) als het sectorfonds);
 • De Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO);
 • De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).

Over de ‘Gage voor berekening loonbelasting’ wordt een vast percentage van loonbelasting ingehouden, 36,55% (in 2017). Binnen deze regeling kunnen bij Tentoo geen onkosten onbelast vergoed worden. Uitzondering hierop zijn reiskosten gemaakt met openbaar vervoer. Tegen inlevering van de originele vervoersbewijzen is dit wel aftrekbaar. In de aangifte inkomstenbelasting kun je de werkelijke kosten, gemaakt voor een optreden, aftrekken. Je kunt in de aangifte eventueel ook de kleinevergoedingsregeling toepassen. Bekijk onze toelichting op de belastingaangifte.

Hoe werkt de kleinevergoedingsregeling?

Zodra je als artiest wordt uitbetaald, kun je gebruik maken van de kleinevergoedingsregeling. Omdat aan artiesten vrijwel geen onbelaste kosten kunnen worden vergoed, kun je op deze manier een ‘voorschot’ nemen op de kosten die je bij de aangifte inkomstenbelasting declareert. Via deze regeling mag je maximaal € 163,- aan kosten per optreden opgeven. Je kunt uiteraard ook een lager bedrag opgeven. Als je gebruik wilt maken van deze regeling kun je dit aangeven op het werkbriefje in my.tentoo.

Voorbeeld

Je ontvangt een bruto gage van € 500,-. Je vraagt ons om de kleinevergoedingsregeling toe te passen. Wij berekenen de loonbelasting en de premies werknemersverzekeringen over het bedrag van € 500,- - € 163,- = € 337,-. In de aangifte inkomstenbelasting kun je uitgaan van een inkomen van € 500,- en de werkelijke kosten van dat optreden daarvan aftrekken.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »